Jul 9, 2012

Dulliegħ

Charles Zahra huwa iben familja ta’ bdiewa mill-Għargħur, li waqt l-istudju tiegħu biex jigradwa f’BSc Mediterranean Agro Eco-systems management, għażel li bil-kollaborazzjoni tal-għalliema tiegħu partikolarment Dr Everaldo Attard, jiffoka fuq it-tkabbir ta’ diversi tipi ġodda ta’ dulliegħ għal pajjiżna fosthom dulliegħ seedless. Nhar is-Sibt li għadda flimkien ma’ Charles żort għalqa fil-Għargħur fejn qed isir it-tkabbir ta’ tmien varjetajiet ta’ dulliegħ li numru minnhom qed jitkabru f’Malta għall-ewwel darba. 

Flimkien mad-Diviżjoni tax-Xjenzi Rurali u Sistemi tal-Ikel fi ħdan l-Istitut tas-Sistemi Ambjentali ġewwa l-Universita’ ta’ Malta qed isir dan il-proġett li għandu jiddetermina l- ammonti ta’ lycopene (il-kulur aħmar) u polifenoli f’varjetajiet differenti ta’ dulliegħ. Fl-għalqa tal-familja Zahra u xi bdiewa oħra qed jitkabbar dulliegħ bla żerriegħa matura u għalhekk tista tittiekel biż-żerriegħa b’kollox. Dulliegħ bħal dan qed jinbiegħ mill-Farmers Market ta’ Ta’ Qali u s’issa ntlaqa tajjeb ħafna mill-konsumatur. 

Din ir-riċerka li qed issir għandha l-għan li tiffoka fuq l-aspetti nutruttivi tad-dulliegħ li mhux biss għandu togħma bnina u rifreskanti imma joffri wkoll beneffiċċji għas-saħħa. L-istudji juru li d-dulliegħ hu għoli fil-putassa, nutrient li jgħin biex tiġi ikkontrollata l-pressjoni, jgħin ukoll fiċ-ċirkolazzjoni tad-demm kif ukoll biex jissaħħaħ l-għadam, speċjalment f’nies avvanzati fl’eta’. S’issa r-riċerka qed turi li apparti li d-dulliegħ huwa fost il-frott b’kontenut ta’ lycopene għoli,  bi ftit attenzjoni u iproċessar għaqli, wieħed jista’ jikseb prodotti b’valuri miżjuda fuq dawk tad-dulliegħ innifsu. L-entuzjazmu ta’ Charles huwa eżempju ta’ din ir-realta’ ġdida fejn studenti qed jagħżlu li jkomplu javvanzaw fir-riċerka u l-innovazzjoni fil-qasam agrikolu. 

No comments: